Skip navigation.
Home

Συχνές ερωτήσεις

Η ερευνητική ομάδα του έργου Διαδικτυακές εκλογικές έρευνες του ELNES (κωδικός προγράμματος 92727 του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεξάγει μια σειρά πολιτικών ερευνών με διαφορετικά αντικείμενα μελέτης κάθε φορά.
Εδώ μπορείτε να βρείτε κάποιες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που αφορούν τις διαδικτυακές ή τηλεφωνικές έρευνες που διεξάγουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες ή οποιοδήποτε θέμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ερευνητική ομάδα του έργου Διαδικτυακές εκλογικές έρευνες του ELNES, του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ηλεκτρονικά στο elnes@polsci.auth.gr και τηλεφωνικά στο 2310991917 καθημερινα, ώρες 11:00-14:00 (Υπεύθυνος: Ιωάννης Ανδρεάδης, Καθηγητής, Β. Ηρακλείου 12, Θεσσαλονίκη 54125,5ος όροφος)

Πού βρήκατε το τηλέφωνό μου;

Ένα μέρος των ερευνών που πραγματοποιεί η ερευνητική ομάδα του έργου Διαδικτυακές εκλογικές έρευνες του ELNES είναι τηλεφωνικές έρευνες ή έρευνες στις οποίες οι συμμετέχοντες προσκαλούνται με μηνύματα (SMS). Οι αριθμοί που καλούνται να συμμετέχουν στις συγκεκριμένες έρευνες προκύπτουν με τυχαίο τρόπο (Random Digit Dialing -RDD). Οι αριθμοί αυτοί δημιουργούνται αλγοριθμικά και δεν εξάγονται από υπάρχοντες τηλεφωνικούς καταλόγους. Επομένως, δεν γνωρίζουμε αν οι αριθμοί που χρησιμοποιούμε στις τηλεφωνικές έρευνες είναι όντως υπαρκτοί ή απόρρητοι. Επιπλέον, καμία πληροφορία (π.χ. όνομα ιδιοκτήτη, διεύθυνση κτλ) για τους συγκεκριμένους αριθμούς δεν είναι διαθέσιμη στην ερευνητική ομάδα του έργου Διαδικτυακές εκλογικές έρευνες του ELNES.
Η κλήση ή η αποστολή μηνύματος έχει μοναδικό σκοπό τη συμμετοχή στις έρευνές μας και ποτέ τη διαφήμιση ή προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών. Ωστόσο, σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμά σας να επιλέξετε να μην ξανακληθεί ο αριθμός του τηλεφώνου σας από την Ερευνητική μας ομάδα. Σε περίπτωση που ισχύει αυτό σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ηλεκτρονικά στο elnes@polsci.auth.gr ή/και τηλεφωνικά στο 2310991917 καθημερινα, ώρες 11:00-14:00.

Θέλω να συμμετέχω αλλά το κινητό μου δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο

Για τη συμπλήρωση της έρευνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε συσκευή όπως άλλο κινητό, tablet, υπολογιστής αρκεί να αντιγράψει κάποιος τον υπερσύνδεσμο που έλαβε στο μήνυμα της πρόσκλησης.

Όταν με παίρνετε τηλέφωνο (ή μου στέλνετε SMS) χρεώνομαι;

Η συμμετοχή σε όλες τις έρευνες της Ερευνητικής μας ομάδας είναι δωρεάν και δεν υπάρχει καμία χρέωση όταν επικοινωνούμε μαζί σας με οποιοδήποτε τρόπο, είτε τηλεφωνικά, είτε με SMS.

Με έχετε πάρει τηλέφωνο (ή στείλει SMS) και δεν θέλω να με ενοχλήσετε ξανά. Τι πρέπει να κάνω;

Η συμμετοχή στις έρευνες που διεξάγουμε είναι εθελοντική. Εάν λοιπόν έχετε λάβει πρόσκληση συμμετοχής σε έρευνα ή σας έχουμε καλέσει και δεν επιθυμείτε οποιαδήποτε περαιτέρω επικοινωνία παρακαλούμε ενημερώστε μας ηλεκτρονικά στο elnes@polsci.auth.gr ή/και τηλεφωνικά στο 23109919117 καθημερινα, ώρες 12:00-15:00 και θα ανταποκριθούμε άμεσα στο αίτημα σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν επικοινωνήσετε μαζί μας για τον συγκεκριμένο λόγο θα χρειαστεί να μας πείτε τον αριθμό τηλεφώνου με τον οποίο δεν θέλετε να ξαναεπικοινωνήσουμε καθώς οι αριθμοί επιλέγονται τυχαία και δεν έχουμε καμία επιπλέον πληροφορία για τους συγκεκριμένους αριθμούς.

Για την ικανοποίηση του αιτήματός σας δημιουργούμε μια βάση δεδομένων με τηλέφωνα τα οποία πρέπει να εξαιρεθούν και κάθε φορά που δημιουργείται μια τυχαία λίστα με τηλέφωνα ελέγχουμε ότι δεν περιέχει τηλέφωνα από τη βάση δεδομένων των εξαιρούμενων τηλεφώνων.
Η βάση δεδομένων των εξαιρούμενων τηλεφώνων δεν περιέχει καμία επιπλέον πληροφορία για τους συγκεκριμένους αριθμούς. Επίσης, προστατεύεται με κωδικό ασφαλείας και δεν χρησιμοποιείται για κανέναν άλλο λόγο εκτός από αυτόν για τον οποίο αρχικά δημιουργείται.

Μπορώ να δω τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία πήρα μέρος;

Στο τέλος του ερωτηματολογίου κάθε έρευνας που οργανώνουμε υπάρχει ένας σύνδεσμος που οδηγεί στη ιστοσελίδα του ερευνητικού έργου στα πλαίσια του οποίου δημιουργήθηκε το ερωτηματολόγιο. Αν εγγραφείτε στο newsletter ή ακολουθήσετε τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του συγκεκριμένου ερευνητικού έργου, θα μπορείτε να ενημερώνεστε αμέσως μόλις δημοσιεύονται αποτελέσματα του ερευνητικού έργου.

Τα δεδομένα των περισσότερων ερευνών που διεξάγονται από την ερευνητική ομάδα του έργου Διαδικτυακές εκλογικές έρευνες του ELNES του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφού καθαριστούν και εξασφαλίσουμε ότι δεν περιέχουν προσωπικά δεδομένα, είναι προσβάσιμα εδώ

Σκοπός μας, εκτός από τη συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων, είναι η δωρεάν διάθεσή τους για ερευνητικούς σκοπούς. Στις περιπτώσεις που ανάλυση των δεδομένων έχει γίνει από εμάς τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στο εδώ.
Εάν θέλετε πληροφορίες για την έρευνα στην οποία πήρατε μέρος επικοινωνήστε μαζί μας ηλεκτρονικά στο elnes@polsci.auth.gr ή/και τηλεφωνικά στο 2310991917 καθημερινα, ώρες 11:00-14:00.

Γιατί ενώ είχα τη διάθεση να απαντήσω στην έρευνά σας τελικά δεν πήρα μέρος;

Στις περισσότερες έρευνες που διεξάγουμε πρέπει το δείγμα των συμμετεχόντων να είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού. Κάποιες ομάδες των συμμετεχόντων πρέπει να έχουν ή να μοιράζονται κοινά στοιχεία. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι δεν λαμβάνουν μέρος σε συγκεκριμένη έρευνα.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την προθυμία και τον χρόνο που ήσασταν διατεθειμένοι να αφιερώσετε για την έρευνα μας. Η γνώμη σας παραμένει πολύ σημαντική για εμάς και ελπίζουμε να συμμετάσχετε σε κάποια μελλοντική έρευνα μας.

Γιατί η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διήρκησε περισσότερη ώρα από αυτήν που με είχατε ενημερώσει;

Σεβόμαστε απόλυτα τον χρόνο που αφιερώνουν οι ερωτώμενοι για να απαντήσουν στις έρευνες μας. Γι’ αυτό, εκτιμούμε τον χρόνο συμπλήρωσης του κάθε ερωτηματολογίου και σας ενημερώνουμε για αυτόν. Μερικές φορές, όμως, το ερωτηματολόγιο μπορεί να διαρκέσει λιγότερο ή περισσότερο από τον εκτιμώμενο χρόνο γιατί οι πληροφορίες που συλλέγονται από τους ερωτώμενους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με μια ποικιλία συγκυρίων όπως τις απόψεις τους, τις συνήθεις ή τις εμπειρίες τους. Οι συγκυρίες αυτές είναι πιθανό να διαφοροποιούν τον αριθμό των ερωτήσεων που πρέπει να γίνουν κι επομένως και τον εκτιμώμενο χρόνο συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι οι πληροφορίες που θα δώσω θα είναι ασφαλείς;

Η ερευνητική ομάδα του έργου Διαδικτυακές εκλογικές έρευνες του ELNES λαμβάνει όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέτρα για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των προσωπικών σας δεδομένων. Όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ασφαλή server στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο τα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Οι πληροφορίες και οι απόψεις που θα εκφράσετε αθροίζονται μαζί με τις απαντήσεις όλων όσων συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα και παρουσιάζονται με τη μορφή ποσοστών σε στατιστικούς πίνακες. Τα δεδομένα αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση των συμμετεχόντων.
Η ερευνητική ομάδα του έργου Διαδικτυακές εκλογικές έρευνες του ELNES δε μοιράζεται και δε δημοσιοποιεί τα προσωπικά δεδομένα (όπου υπάρχουν) των συμμετεχόντων στις έρευνες. Εξαίρεση αποτελούν οι διατάξεις του άρθρου 23 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (ΓΚΠΔ). Επίσης, στις ελάχιστες περιπτώσεις που η έρευνα δεν διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο από την ομάδα μας (πχ. σε περίπτωση συνεργασίας με άλλα πανεπιστήμια), σας ενημερώνουμε σχετικά και ζητάμε την ειδική και ρητή συγκατάθεση σας, πριν από τη συμμετοχή σας στην έρευνα.

Γιατί ζητάτε προσωπικά στοιχεία;

Υπάρχει πιθανότητα να σας ζητηθούν κάποια προσωπικά στοιχεία όπως δημογραφικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι απαραίτητα για για την ομαδοποίηση, την ανάλυση των δεδομένων και την εξαγωγή ανάλογων συμπερασμάτων. Γενικά δημογραφικά χαρακτηριστικά που μπορεί να σας ζητηθούν είναι η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, η περιοχή κατοικίας, ο αριθμός των μελών στο νοικοκυριό κλπ.. Τα στοιχεία αυτά δεν οδηγούν με κανένα τρόπο στην ταυτοποίησή σας.