To http://www.votematch.gr περιλαμβάνει 15 ερωτήσεις που αναφέρονται σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποια από αυτά τα θέματα είναι πολύ πιθανό να απασχολήσουν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές. Οι ερωτήσεις αυτές είναι κοινές σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο http://www.votematch.eu και μπορείτε να τις δείτε στην παρακάτω λίστα:
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να μπορεί να ψηφίζει νόμους χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Η ΕΕ πρέπει να θέσει αυστηρότερους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
- Πρέπει να απαγορεύεται σε κράτη μέλη της ΕΕ να επιδοτούν την πυρηνική ενέργεια.
- Πρέπει να επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρη την ΕΕ.
- Πρέπει να μειωθούν οι δασμοί επί των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
- Θα πρέπει να μειωθεί η οικονομική βοήθεια προς τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ.
- Η ΕΕ δεν πρέπει να αποδεχθεί νέα κράτη μέλη.
- Η ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσει έναν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
- Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό.
- Η ΕΕ πρέπει να ασκεί κοινή εξωτερική πολιτική σε περισσότερα θέματα.
- Η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει το ποσό των χρημάτων που δαπανά για την βοήθεια χωρών εκτός ΕΕ.
- Θα πρέπει να υπάρχουν ευρωομόλογα, έτσι ώστε όλες οι χώρες της ευρωζώνης να είναι εγγυητές όταν κάποιο κράτος μέλος της χρειάζεται δάνειο.
- Τα κράτη μέλη πρέπει να αναγνωρίζουν τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου που γίνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.
- Η πολιτική για τη χορήγηση ασύλου θα πρέπει να είναι κοινή σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
- Η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβάλει φόρο απευθείας στον Ευρωπαίο πολίτη σε αντικατάσταση των συνεισφορών των κρατών μελών.
Πρόσφατα μου ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους συνεργάτες να στείλω την κατανομή των απαντήσεων των χρηστών του http://www.votematch.gr μέχρι την Κυριακή 18/5/2014 για να ετοιμαστεί ένα δελτίο τύπου που θα συγκρίνει την κατανομή των απαντήσεων στις χώρες που συμμετέχουν στο κοινό Ευρωπαϊκό έργο. Αφού λοιπόν θα ανακοινωθεί η κατανομή, αποφάσισα να δώσω μία πρώτη γεύση από τα Ελληνικά δεδομένα.
Πριν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα ήθελα να τονίσω ότι το VoteMatch/HelpMeVote δεν είναι δημοσκόπηση. Η συμμετοχή στο HelpMeVote δεν γίνεται με τυχαία δειγματοληψία από τον ερευνητή όπως πρέπει να συμβαίνει σε μία δημοσκόπηση. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες επιλέγουν από μόνοι τους να χρησιμοποιήσουν το HelpMeVote (αυτοεπιλεγόμενο δείγμα). Επιπλέον το HelpMeVote μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από όσους έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Στην Ελλάδα, οι χρήστες του Διαδικτύου δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό υποσύνολο του εκλογικού σώματος καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας και οι χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου πολίτες υπο-αντιπροσωπεύονται σημαντικά στο σύνολο των χρηστών του Διαδικτύου.
Έχοντας (ελπίζω) ξεκαθαρίσει τα παραπάνω περί μη αντιπροσωπευτικότητας του δείγματος περνάω στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Οι ολοκληρωμένες απαντήσεις που υποβλήθηκαν στο http://www.votematch.gr μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 18/5/2014 ξεπέρασαν τις 60000. Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε τα Ευρωπαϊκά θέματα με τα οποία συμφωνούν οι περισσότεροι από τους χρήστες του http://www.votematch.gr
Στο επόμενο διάγραμμα μπορείτε να δείτε τα Ευρωπαϊκά θέματα με τα οποία διαφωνούν οι περισσότεροι από τους χρήστες του http://www.votematch.gr
Μείνετε συντονισμένοι. Ακολουθήστε το VoteMatch.gr και το HelpMeVote στο FB. Σύντομα περισσότερα αποτελέσματα!
Ο Ιωάννης Ανδρεάδης είναι επίκουρος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο University of Michigan ως Fulbright Visiting Scholar. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο johnand@umich.edu