Skip navigation.
Home

Συχνές ερωτήσεις για τη μετεκλογική έρευνα πάνελ του European Election Study 2014 (EES2014)

Παρακάτω υπάρχει ένα σύνολο ερωτήσεων που έλαβα σχετικά με την Ελληνική μετεκλογική έρευνα πάνελ του European Election Study 2014 (EES2014) στις οποίες προσπάθησα να απαντήσω:

Έμαθα από φίλο/η για τις έρευνες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του ΑΠΘ και θα ήθελα να συμμετάσχω.

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή προκειμένου να συμμετέχετε σε μελλοντικές έρευνες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του ΑΠΘ συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στο: http://get.epolls.gr/index.php?sid=14476

Που βρήκατε την ηλεκτρονική μου διεύθυνση;

Κάποια στιγμή στον παρελθόν δηλώσατε ότι επιθυμείτε να συμμετέχετε σε μελλοντικές έρευνες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του ΑΠΘ συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στο: http://get.epolls.gr/index.php?sid=14476 Αν δεν θυμάστε πως βρεθήκατε εκεί, σας ενημερώνω ότι οι πιο πολλοί από τους συμμετέχοντες στις έρευνες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του ΑΠΘ έχουν εγγραφεί μετά από χρήση κάποιας έκδοσης του Ηλεκτρονικού Συμβούλου Ψήφου του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του ΑΠΘ: http://helpmevote.gr/. Αν έχετε κάποια αμφιβολία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εργαστήριο απαντώντας στο email της πρόσκλησης που λάβατε.

Ελπίζω να είναι απόρρητες και ασφαλείς οι απαντήσεις μου

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, εξασφαλίζοντας την ανωνυμία των ερωτώμενων και ακολουθώντας τον αντίστοιχο κώδικα δεοντολογίας. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα από το http://elnes.gr/ αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να συνδέσει κανείς τις απαντήσεις με συγκεκριμένα άτομα. Επίσης σημειώνω ότι η επιστήμη που υπηρετώ (Κοινωνική Στατιστική) δεν έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των απαντήσεων ενός ατόμου. Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην Κοινωνική Στατιστική είναι η μελέτη των δεικτών που προκύπτουν από την επεξεργασία των απαντήσεων μεγάλου αριθμού ατόμων.

Θα ήθελα όμως να ενημερώνομαι για τα συμπεράσματα των ερευνών του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Τους τελευταίους μήνες έχω ξεκινήσει μία προσπάθεια για τη διάχυση των ευρημάτων αλλά και τη διάθεση των δεδομένων. Μπορείτε να δείτε το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας στο διαδικτυακό τόπο Hellenic National Election Studies (Ελληνικές Εθνικές Εκλογικές Έρευνες). Ελπίζω ότι θα έχω ολοκληρώσει το έργο της διάθεση όλων των μέχρι σήμερα διαθέσιμων δεδομένων μέχρι τον Οκτώβριο. Αν επιθυμείτε να ενημερώνεστε για τα νέα μας, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο newsletter που θα βρείτε στο http://elnes.gr/

Θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα για επιστροφή σε προηγούμενη ερώτηση έτσι ώστε να μπορεί να διορθωθεί σε περίπτωση που απαντηθεί λάθος.

Σας ευχαριστώ για την πολύ σωστή παρατήρηση. Η μη εμφάνιση πλήκτρου για επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα είχε γίνει εκ παραδρομής. Τώρα εμφανίζεται το σχετικό πλήκτρο και μπορείτε να επιστρέψετε σε όλες τις προηγούμενες σελίδες του ερωτηματολογίου.

Ξεκίνησα να συμπληρώνω το ερωτηματολόγιο αλλά το άφησα στην μέση όταν έφτασα στην ερώτηση: "Σε ποιο νομό κατοικείτε;" Δεν υπάρχει επιλογή για όλους εμάς που κατοικούμε στο εξωτερικό.

Σας ευχαριστώ για την πολύ εύστοχη παρατήρηση. Η μη εμφάνιση επιλογής για όσους κατοικούν στο εξωτερικό είχε γίνει εκ παραδρομής. Τώρα εμφανίζεται η σχετική επιλογή.

Παρατηρήσεις σχετικά με το περιεχόμενο κάποιων ερωτήσεων

H έρευνα διεξάγεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης μέσα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος μελέτης των Ευρωεκλογών European Election Study 2014. Οι περισσότερες από τις ερωτήσεις είναι κοινές για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σε ένα κοινό διεθνές ερωτηματολόγιο είναι λογικό να γίνονται κάποιοι συμβιβασμοί με αποτέλεσμα κάποιες ερωτήσεις να έχουν περισσότερο νόημα σε μία χώρα από ότι σε μία άλλη. Από την άλλη πλευρά οι κοινές ερωτήσεις δίνουν τη δυνατότητα συγκριτικών ερευνών. Αυτός άλλωστε είναι ο κεντρικός στόχος του European Election Study. Ειδικά το τελευταίο κομμάτι της έρευνας που αναφέρεται στα προσωπικά στοιχεία σας (φύλο, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, επάγγελμα κτλ) προέρχεται από το ερωτηματολόγιο του Comparative Studies of Electoral Systems. Φυσικά είναι απόλυτα κατανοητό κάποιος να μη θέλει να απαντήσει σε κάποια ερώτηση που θεωρεί προσωπική. Για το λόγο αυτό για όλες τις ερωτήσεις η απάντηση είναι προαιρετική όπως άλλωστε και η συμμετοχή στην έρευνα.

Απλά ένα σχόλιο ότι σε κάποιες ερωτήσεις δεν υπήρχε δυνατότητα μη απάντησης (αναφέρομαι σε αυτές με την κλίμακα 1-10 και την θέση των κομμάτων σε διάφορα θέματα).

Σας ευχαριστώ για την παρατήρηση. Η αλήθεια είναι ότι από τις πρώτες διαδικτυακές έρευνες που έκανα από το 2007 είχα την τάση να ορίζω τις ερωτήσεις ως υποχρεωτικές. Μετά από αρκετές συζητήσεις με τον Mick Couper (τον οποίο θεωρώ ως τον κορυφαίο επιστήμονα παγκοσμίως στις διαδικτυακές έρευνες) έχω πειστεί ότι η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις πρέπει να είναι προαιρετική. Στις πιο πρόσφατες έρευνες προσπαθώ να ακολουθώ αυτήν την πρακτική (αν βρεθεί κάποια υποχρεωτική ερώτηση σε κάποια από τις πρόσφατες έρευνες, αυτό συμβαίνει γιατί την έχω αντιγράψει από παλιότερη έρευνα χωρίς να προσέξω ότι ήταν ορισμένη ως υποχρεωτική). Έτσι, ακόμα και αν δεν εμφανίζεται η επιλογή "Δεν απαντώ", μπορείτε απλά να κάνετε κλικ στο "Επόμενο" χωρίς να δώσετε κάποια απάντηση. Από την άλλη πλευρά, επειδή α) κατανοώ ότι αυτό μπορεί να μην είναι προφανές σε όλους και β) στις ερωτήσεις μίας επιλογής αν κάποιος επιλέξει μία απάντηση μετά δεν μπορεί να αφήσει την ερώτηση αναπάντητη, άλλαξα τις ρυθμίσεις του ερωτηματολογίου έτσι ώστε να εμφανίζεται η επιλογή "Δεν απαντώ/Καμία απάντηση"

Ερωτήσεις σχετικά με τον άξονα Αριστερά - Δεξιά

Σας ευχαριστώ για την παρατήρηση. Πραγματικά, ο άξονας Αριστερά - Δεξιά περιλαμβάνει εκτός από τα οικονομικά θέματα (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, κρατικός παρεμβατισμός, κλπ) και άλλες διαστάσεις που σε μεγάλο βαθμό έχουν απορροφηθεί από τον άξονα Α/Δ (κοινωνικός συντηρητισμός - κοινωνικός φιλελευθερισμός, μεταναστευτικό, κτλ). Μάλιστα, σε έρευνες που ρωτάμε "Τι σημαίνει για εσάς Αριστερά;" και "Τι σημαίνει Δεξιά;" οι απαντήσεις που λαμβάνουμε είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Στην ερώτηση πρέπει να απαντήσετε ανάλογα με το τη σημασία που έχουν για εσάς οι δύο αυτές έννοιες.

Καλό θα ήταν να υπάρχει και κάποια "μπάρα" με το ποσοστό ολοκλήρωσης της έρευνας.

Σας ευχαριστώ για την παρατήρηση. Σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις μεθοδολογίας διαδικτυακών ερευνών αυτές οι μπάρες είναι χρήσιμες όταν το ερωτηματολόγιο είναι πάρα πολύ σύντομο (π.χ. 5 ερωτήσεων). Σε μεγαλύτερες έρευνες συνήθως έχουν αρνητική επίπτωση, δηλαδή η εμφάνιση του ποσοστού ολοκλήρωσης οδηγεί σε μικρότερο αριθμό ολοκληρωμένων ερωτηματολογίων.

Καλό θα ήταν να υπάρχει μία εκτίμηση του χρόνου που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της έρευνας.

Σας ευχαριστώ για την παρατήρηση. Έκανα την παρακάτω προσθήκη στα κείμενα της πρόσκλησης και της υπενθύμισης: "Ο χρόνος που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της έρευνας είναι περίπου 15 λεπτά."

Για ποιον λόγο και με ποια κριτήρια στην έρευνα κάνετε ερωτήσεις μόνο για κάποια πολιτικά κόμματα;

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Η επιλογή συγκεκριμένου αριθμού κομμάτων γίνεται εξαιτίας του περιορισμένου χώρου. Ένα ερωτηματολόγιο πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο σύντομο και να περιλαμβάνει μόνο τις απολύτως αναγκαίες ερωτήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κριτήριο που χρησιμοποιείται συνήθως είναι η εκλογική δύναμη στις πιο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.